"La cua del Paradís", de Pere Calders.

“LA CUA DEL PARADÍS”

Una comèdia en blanc i negre 
a partir de contes de Pere Calders



Fotografia: Anna Padrós


LA CUA DEL PARADÍS 
 
Gent estrafolària, tipus distrets o espavilats, senyores i nois... tothom fa cua a les portes del cine Paradís. Esperen en aquesta filera absurda que amb prou feines avança. Sospiten que la projecció ja ha començat. Tot i així, maten l’estona explicant-se la vida i l’argument apassionant de les pel·lícules que somien veure. Una obra plena d’humor, amable o irònic, a partir dels contes de Pere Calders. 
  

Música original de Manuel Sánchez Riera.

Il·luminació de Rocio Arjona Gallardo.

Direcció i dramatúrgia de Ruth Vilar.

Durada de l'espectacle: 50 minuts. 


Un espectacle de Cos de Lletra i el Teatre de Ponent



EL PÚBLIC HA DIT:

"Quina falta que ens feia tornar a riure així!"

"Un parell d'actorassos! Molt bon espectacle."

"Vaig disfrutar amb uns textos ben triats i una excel·lent interpretació." 

"Teatre Pur i Genuí."

"Excel·lent adaptació. Tot un homenatge al mestre Calders. Felicitats!"

"Val molt la pena! Animeu-vos a veure bon teatre i a gaudir d'una estona de rialles i bones sensacions!"
 


UNA COMÈDIA EN BLANC I NEGRE

Pere Calders anava al cinema. Quan la família marxava per estiuejar i ell restava tot sol a Barcelona, en sortir de la feina sovint passava la tarda en un o altre cinema de prop de casa seva. Amb el seu humor envejable, trobava gust a qualsevol pel·lícula, bona o dolenta, i s’enriolava amb els films de gènere que –de tan exagerats– esdevenien una paròdia de sí mateixos.

         Aquesta mirada humorística damunt la realitat i aquesta voluntat de parodiar els vicis de la quotidianitat –una forma de crítica amable però esmolada– també són presents a bona part de la producció narrativa de Pere Calders. La tria de la companyia Cos de Lletra per a la creació de “La cua del Paradís” es centra en els seus contes més directes, obertament còmics, protagonitzats per personatges ben reconeixibles. Hem escollit textos senzills i alhora punyents, semblants a les vinyetes que l’autor signava com a Kalders, i hem alternat alguns dels seus relats més emblemàtics amb altres de no tan coneguts.
 
         Aquest treball és el punt de partida per una posada en escena neta i trepidant a càrrec de Ruth Vilar. Les interpretacions de Salva Artesero i Neus Umbert són àgils i precises, lleugeres i agudes, i copsen l’univers caldersià per transmetre’l de forma immediata a l’espectador. El seu humor ens remet al de les comèdies dels anys 30, aquelles pel·lícules en blanc i negre plenes de jocs de paraules i de gags embogits. A més, la música original de Manuel Sánchez Riera juga un paper fonamental per tal que el públic recorri sense entrebancs aquest viatge a través de vint-i-un contes diferents.

“La cua del Paradís” de Cos de Lletra ofereix una interessant panoràmica dels contes de Calders. Recull molts dels seus temes recurrents i reflecteix curosament aquell tipus de personatge, tan prudent i educat que sovint acaba immers en històries inversemblants “al marge de la seva voluntat”, que associem a la narrativa de Calders i que identifiquem amb una estilització del propi autor.

      L’espectador hi trobarà, entre altres, relats procedents de De teves a meves, Invasió subtil, Tot s'aprofita, Cròniques de la veritat oculta i L'honor a la deriva, entre d'altres. 

      “La cua del Paradís” pretén apropar Pere Calders a joves i adults, ja sigui divertint als lectors de l’autor, com oferint una atractiva porta d’entrada a la seva obra als que encara no el coneixen.
Companyia COS DE LLETRA

Funcions escolars 2014

Sabadell. L'Estruch. 12 de març.
Lleida. L'Escorxador. 18 de març.
Tarragona. Metropol. 24 de març.